Sök
Stäng denna sökruta.

Grönskär som ägare

Grönskär som ägare

Vår passion är att få företag att utvecklas, förbättras och växa.

Vilka typer av företag söker vi samarbete med?

Vi brinner för företagsutveckling och söker därför företag där vi tillsammans med en lika engagerad ledning kan lyfta verksamheten till nästa nivå.
Våra framtida samarbetspartners finns bland etablerade svenska industriföretag med viljan, men kanske inte alla förutsättningar, att få ut full potential av sitt kunnande och sina marknadsförutsättningar. Det kan med fördel vara en verksamhet med betydande produktions- och/eller logistikverksamhet, och gärna med egna produkter. Med högre komplexitet följer större utvecklingsmöjligheter!

Hur etablerar vi samarbetet?

Komplex verksamhet kräver erfarenhet och expertis. Vi lägger därför stort fokus på att lära känna företagets nyckelpersoner. Tillsammans ska vi utgöra ett starkt team där alla delar samma passion och engagemang inför den gemensamma resan.

När väl en process att förändra ett bolags ägande är påbörjad blir det ofta svårt att hålla fokus på den dagliga verksamheten. Att hålla ett högt tempo och snabbt komma upp med en gemensam plan och struktur för det framtida samarbetet har därför högsta prioritet.

Planen är central i utvecklingsarbetet, och förutsätter att alla delar en gemensam strategisk målbild. För att snabbt komma i gång genomför vi ett gemensamt strategiarbete, ofta redan i due diligence processen – och då med den självklara utgångspunkten att vi över tid ska leverera marknadens starkaste erbjudande.

Utöver den gemensamma planen krävs givetvis även ekonomiska villkor som inspirerar. Grönskärs uttalade strategi är att etablera röstmajoritet i de bolag vi investerar i. Därutöver arbetar vi mycket flexibelt med delägarskap och belöningsmodeller. Viktigt är att de som byggt upp och drivit verksamheten ser ett tydligt ekonomiskt resultat av sitt arbete – här och nu. Men det behövs även tydliga kort- och långsiktiga incitament för de nyckelpersoner som följer med på den fortsatta resan.

Vad innebär samarbetet över tid?

Den första intensiva fasen, då vi kommer i gång med vår gemensamma plan, brukar typiskt vara 9-12 månader lång. Arbetet sker med aktivt stöd från såväl Grönskärs eget team som från vårt nätverk av externa rådgivare och experter.
Områden där vi erfarenhetsmässigt vet att vi har mycket att tillföra är:

Allt eftersom planen implementeras övergår processen successivt i löpande verksamhet. Ett viktigt bidrag från Grönskär är här att säkra en kompetent och erfaren styrelse för att stötta företagets ledningsgrupp.

Under hela arbetet sker en löpande utvärdering – blir det den resa jag förväntade mig? Vi tror på en öppen dialog och, om nödvändigt/önskat, en aktiv successionsplanering. Det måste vara roligt för att man ska göra ett bra jobb!

Läs även

Om Grönskär

I tjugo år har Grönskär hjälpt företag att utvecklas och växa. Vår vision är en fortsatt blomstrande svensk industri – en framtid vi vill vara med att skapa.

Vi på Grönskär

Möt vårt operativa team, vår styrelse och våra övriga partners.

Våra bolag

Alla våra bolag styr sin egen affär, oberoende av varandra. Strategiska investeringar och tilläggsförvärv initieras utifrån behov och affärsplaner.
Rulla till toppen